top of page

טיפוח בהריון והנקה

  • Writer: Maya Hanna
    Maya Hanna
  • Mar 16, 2024
  • 5 min read

Updated: Apr 20, 2024

טיפוח בזמן הריון והנקה זה הנושא שאני נשאלת עליו בלי סוף, ועדיין תמיד נמנעתי מלדבר עליו. למה? כי זה נושא רגיש מאוד שמלא בחוסר וודאות ובמחלוקות בין אנשי מקצוע, מהסיבה הפשוטה שאף אחד לא יעשה ניסויים על נשים הרות. הכל מתבסס על תיאוריות של רופאים, ועל מקרים שקרו בעבר בטעות והסיקו מהם מסקנות. על כל רופא שיגיד לכן שמותר או אסור משהו בהריון, אתן תמצאו רופא אחר שיגיד שזה שטויות.

אני לא רופאה, ותמיד חששתי לקחת את האחריות הזאת ואת הסיכון שאני אטעה נשים הריוניות. אחרי אינספור בקשות מכן, החלטתי לעשות מחקר על סמך מספר רופאות עור ולספר לכן מה למדתי מהן. אני אצרף את המקורות שלי בסוף הפוסט כדי שתוכלו להמשיך לחקור בעצמכן אם תרצו. יחד עם זאת, אני מזכירה ששום דבר בבלוג הוא לא עצה רפואית, ואם יש לכן חשש אתן תמיד יכולות לפנות לרופאה המטפלת שלכן. אז שנתחיל? 🤰



בזמן הריון הגוף שלנו עובר שינויים הורמונלים שמשפיעים על כל הגוף, וכמו כן גם על העור ועל השיער. נשים רבות חוות התפרצות של פצעונים, פיגמנטציה הורמונלית (מלזמה), סימני מתיחה, עור מיובש, ונשירה אחרי לידה. יש גם כאלו שההריון עושה להן רק טוב לעור הפנים. זה מאוד אינדיבידואלי ומשתנה בין אישה לאישה. הבעיה היא שיש הרבה רכיבי טיפוח שעלולים להיות מסוכנים, דווקא כשאנחנו צריכות אותם יותר מאי פעם.


רטינואידים - לא מומלץ ❌ רטינואידים הם משפחה של נגזרות ויטמין a, והם כוללים בתוכם רטינואידים במרשם כמו רקוטן, רטאוויט, ואדפלין, אבל גם כאלו שאפשר לקנות בפארם כמו רטינול ורטינאל. תועדו מספר מקרים של נשים בהריון שהשתמשו ברקוטן (רטינואיד בבליעה) והעובר שלהן נפגע משמעותית או אפילו נגרמו הפלות. בעקבות המקרים האלו הוחלט להמליץ לא להשתמש ברטינואידים בכלל בהריון ובהנקה. יש רופאים שיגידו שאפשר להשתמש ברטינול, כי רטינול לא חזק כמו רקוטן, ולא משתמשים בו בכמות של רקוטן, אבל אני חושבת שעדיף ללכת על הצד הבטוח ולא לקחת סיכונים מיותרים. אני באופן אישי לא הייתי משתמשת בשום סוג של רטינואיד בזמן הריון והנקה.


הידרוקנון - לא מומלץ ❌ הידרוקנון זה רכיב להבהרת פיגמנטציה שנמכר בישראל רק במרשם רופא. הידרוקנון נחשב לא בטוח לשימוש בהריון כי הספיגה שלו לגוף גבוהה (יותר מ30%), ואין מספיק הוכחות שהוא בטוח בהריון. רופא לא אמור לרשום לכן הידרוקנון אם אתן בהריון.


ארביוטן - לא מומלץ ❌

ארביוטן הוא גם רכיב הבהרה והוא מתפרק להידרוקנון. יש על זה ויכוח בין רופאים, ואני חושבת שבישראל הוא אפילו נחשב בטוח בהריון, אבל אני אישית לא הייתי לוקחת את הסיכון הזה.


בנזויל פרוקסייד - בתחום האפור

בנזויל פרוקסייד יכול להספג לדם וההשפעה שלו על העובר לא ידועה. מצד שני, זה לא רכיב חדש בכלל ואף אחד לא דיווח מעולם על פגיעה בעובר משימוש בבנזויל פרוקסייד. יש רופאים שימליצו להמנע לגמרי מהרכיב, ויש שיגידו שמותר אחוז נמוך (עד 5%) בסבון (לא בקרם שנשאר על העור), ורק באיזור קטן בגוף (לפנים למשל).


חומצה סליצילית - בסבון בלבד ⚠️

חומצה סליצילית קרובה במבנה הכימי שלה לאספירין, והיא יכולה להספג לדם. החשש הוא שחומצה סליצילית תגרום להרעלה בדומה להרעלת אספירין, אבל זה תיאורתי בלבד. ההמלצה של רוב רופאי העור היא להשתמש בחומצה סליצילית בסבון בלבד ולא סליצילית שנשארת על העור (קרם או סרום), עד 2% (שזה גם ככה האחוז המקסימלי שמותר מחומצה סליצילית). חומצה אזלאית - בטוחה ✅

חומצה אזלאית נחשבת בטוחה בהריון ויכולה לעזור לפיגמנטציה, אקנה, P.I.E (כתמים אדומים מפצעונים), אדמומיות ורוזציאה. טיפול באור לד - בטוח ✅

בסרטון הזה של ד״ר דריי (רופאת עור) היא ציינה שזה בטוח לשימוש בהריון. טיפולים במכשור - לא מומלץ ❌ טיפולים כואבים כמו לייזר, פילינג כימי עמוק או מיקרונידלינג, יכולים להיות מסוכנים בזמן הריון, מכיוון שכל טיפול כואב יכול להלחיץ את העובר ועדיף להמנע מכך.


קרמי הגנה - בטוח ✅

בטוחים לחלוטין ומומלצים. יש מיתוס שאומר שקרמי הגנה כימיים לא בטוחים בזמן הריון, אבל קרמי הגנה כימיים נמצאים בשימוש עשרות שנים ואין שום עדות לפגיעה בעוברים. אם את עדיין חוששת, אני ממליצה לחפש קרמי הגנה מינרליים עם טינט, או למרוח קצת מייקאפ מעל כדי לנטרל את הלבן שקרמי הגנה מינרלים משאירים.

המלצה לקרם הגנה מינרלי- קרם ההגנה של axis y משאיר מעט מאוד לבן יחסית. מכיל גם רכיבים מרגיעים ומתאים לעור רגיש במיוחד.


לינקים לרכישה:

אייהרב  (קוד הנחה - BGG7944)

יס סטייל (קוד הנחה - YESMAYA23)



בישום ושמנים אתריים - לא מומלץ ❌

בישום, ובעיקר שמנים אתריים (כמו שמן מנטה, שמן תפוזים, שמן לבנדר..) אולי נותנים ריח נחמד לקרמים, אבל הם יכולים להיות מאוד מגרים ולגרום לאלרגיות ופריחות. אני מעדיפה להמנע מהרכיבים האלו בכל מקרה, בעיקר במוצרים שנשארים על העור ולא נשטפים. אין באמת הנחיה לא להשתמש בהם בהריון והנקה, אבל אני הייתי נזהרת מהם אפילו יותר בתקופה הזאת, כי בזמן הריון העור נוטה להיות יותר רגיש ולפתח אלרגיות חדשות.


משזפים מלאכותיים - בטוח ✅

הרכיב שגורם לצבע הזמני במשזפים מלאכותיים הוא dihydroxyacetone והוא לא נספג למחזור הדם.


בקוצ׳יול - בטוח ✅

בקוצ׳יול נחשב לתחליף לרטינואידים בהריון והנקה. חשוב לציין שאין הוכחה שהוא בטוח בהריון, פשוט אין הוכחה שהוא מסוכן בהריון, ולכן מחשיבים אותו כבטוח.


חומצות AHA (עד 10%) - בטוח  ✅ משפחת החומצות האלפא הידרוקסיות, שכוללת חומצה גליקולית, חומצה לקטית, וחומצה מנדלית, נחשבת לבטוחה בהריון באחוזים נמוכים.


ויטמין סי - בטוח ✅

ויטמין סי בטוח לשימוש בזמן הריון ויכול לעזור למנוע ולטפל בפיגמנטציה.


ניאצינמיד - בטוח ✅

גם הרכיב האהוב ניאצינמיד בטוח בהריון ויכול לעזור לאקנה ופיגמנטציה (מומלץ עד 5%).


חומצה היאלורונית נמצאת בעור שלנו באופן טבעי, בטוחה לשימוש בהריון והנקה, ויכולה לעזור ללחות לעור.


פפטידים - בטוחים ✅ פפטידים הם משפחה של רכיבים ויש להם מגוון יתרונות לעור, והם בטוחים בהריון.

מינוקסידיל - לא מומלץ ❌ מינוקסידיל זה רכיב לטיפול בנשירת שיער. תועדו מקרים שבהם נפגעו עוברים בעקבות שימוש במינוקסידיל. (מקדימה תרופה לפאניקה: בסרום לנשירה שהמלצתי עליו אין מינוקסידיל).

לסיכום

הנושא של טיפוח בזמן הריון והנקה הוא מבלבל ולא וודאי, וכל הזמן מגלים מידע חדש ויודעים יותר. אני מעדיפה לקחת את הגישה הבטוחה יותר, כי אם יש ספק אין ספק, אבל יחד עם זאת אני חושבת שהריון לא צריך להיות ״עונש״, וחשוב לדאוג לעצמנו ולשמור על העור שלנו גם בתקופה המאתגרת הזאת.

אם יש לכן שאלות וחששות, אתן יכולות לפנות למרכז הטרטולוגי במספר 02-5082825

מקורות: סרטון של ד״ר דריי- https://www.youtube.com/watch?v=7r7fZZdcAvc&t=997s סרטון של ד״ר שירין אדריס -

סרטון של ד״ר אלקסיס סטפנס -

סרטון של ד״ר ג׳ני לו -

פוסט של ד״ר אלגית (בעברית)- https://www.instagram.com/p/CoEotNxtcCU/?igsh=MTg5YzB2YXZwN2NwcA==


 

נקודות חשובות:

  • איני רופאת עור או כימאית, רק מישהי שאוהבת טיפוח, לכן אין לקחת שום דבר שנכתב בבלוג כהמלצה רפואית. אם את סובלת מבעיית עור כלשהי- אנא פני לרופא/ת עור שלך כדי לטפל בזה.

  • אני לא יכולה להבטיח תוצאות. אנחנו אנשים אינדיבידואלים וכל אחד מגיב למוצרים קצת אחרת. סקיןקר זה הרבה ניסוי וטעיה וכל אחת צריכה ללמוד מה עובד לעור שלה ומה פחות.

  • חלק מהמוצרים המומלצים מכילים חומרים פעילים חזקים שצריך להשתמש בהם באחריות רבה ובזהירות, אחרת נעשה לעצמנו יותר נזק מתועלת. תהיו אחראיות ותחקרו את המוצר לפני השימוש בו. לא כל מוצר מתאים לכל סוג עור ויכול להיות שהוא לא יתאים לכן.

  • תהיו סבלניות! לרוב המוצרים לוקח מספר שבועות ואפילו חודשים כדי לעבוד. סקיןקר לוקח זמן.

  • כל מה שנכתב כאן זאת החוויה האישית שלי וידע שלמדתי מהאינטרנט, ואני עושה את המיטב לדייק, אבל יתכנו טעויות. אני תמיד שמחה ללמוד דברים חדשים ולהתפתח. אם מצאת טעות, את מוזמנת לפנות אלי באינסטגרם ♥️



Comentários


בואו לעקוב אחרי :)

  • Spotify
  • Threads
  • Linkedin
  • TikTok
  • Instagram
bottom of page